Gerényes

Onze woning is gelegen aan de rand van het mooie Mecsekgebergte, in het dorp Gerényes. Een gebied bekend om haar mooie bossen, gezonde lucht, grotten, meren met strandjes (ideaal voor de kinderen) en een grote varieteit aan recreatiemogelijkheden (wandel- en fietsroutes, zwemmen o.m. in thermaal baden, vissen, golven, paardrijden en watersport).

Diverse restaurants zijn in de directe omgeving. Het vakantiedorp Orfu ligt op 15 km afstand.

Pecs (40 km) is een levendige universiteitsstad met een rijk cultureel klimaat. De stad Pecs is uitgeroepen tot Europese culturele hoofdstad in 2010. De prachtige hoofdstad Budapest is in 2 uur bereikbaar (zowel met auto als trein) en een dagje recreeren bij het Balatonmeer (2 uur) is een aanrader.

In onze woning is een map aanwezig met vele foldertjes voor recreatie en ontspanning.

Nu net binnen gekregen een wandel en fietskaart voor in het mooie mescek gebergte.

Informatie over het dorp Gerényes (Baranya)

Gerényes is een rustig en idyllisch gelegen dorpje in het noorden van de Provincie Baranya, aan de noordkant van het Mecsek gebergte. Het plaatsje ligt in een vallei en wordt van alle kanten omgeven door uitgestrekte bossen en jacht- en wildgebieden. Het grootste deel hiervan is beschermd natuurgebied. Oorspronkelijk stamt het dorp uit de Middeleeuwen en was het tezamen met de omliggende bossen het bezit van opeenvolgende adellijke families. In de 18e eeuw vestigden zich hier Schwaben (Duitstaligen) uit de naburige Provincie Tolna, die zich vooral bezighielden met bosbouw. Zij noemen het dorp “Gerienisch”, al wordt die naam nog maar zelden gebruikt, omdat de meeste Schwaben zijn verdwenen. Het is er rustig, er is slechts doorgaand verkeeer naar het buurdorp Ág. Er wonen vandaag de dag ca. 250 mensen, voornamelijk Hongaarstaligen en enkele Duitstaligen. Inmiddels wonen er in het dorpje ook enkele Nederlanders. Het plaatsje beschikt over een levensmiddelenwinkel. Overige zaken zijn te vinden in het verderop gelegen grotere dorp Vásárosdombó, in het stadje Sásd en in de steden Komló en Dombóvár. Er is een busverbinding, verder wordt het dorp goed ontsloten via een asfaltweg.